40 Χρόνια Σχολής Χορού Έλλης ΠαρασκευάΣτην 40χρονη και πλέον ιστορία της Σχολής, έχουν πει για την Σχολή και την Έλλη Παρασκευά:
«...Η Έλλη Παρασκευά έδειξε ότι ξέρει να καθοδηγεί τα χορευτικά βήματα ανθρώπων που δεν είναι ηθοποιοί αλλά έχουν χορέψει (και χορεύουν) με την ψυχή τους στα πανηγύρια.
Η παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου άξιζε ως σκέψη και εκτέλεση εκατό αποστεωμένες επαγγελματικές με τάχατες απόψεις και δήθεν προβληματισμούς.»
Κώστας Γεωργουσόπουλος
Κριτική για την παράσταση "Λυσιστράτη" εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 03/10/89.


«... Η έξυπνη και πολυσύνθετη χορευτική άποψη ανήκει στην Έλλη Παρασκευά»
Ηρώ Βακαλοπούλου
Κριτική για τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ "Η Κόρη του παντοπώλου" και "Ο θάνατος του Περικλέους" εφημερ. "Θεσσαλονίκη" 28/8/1991


«Φεύγοντας από το Εθνικό Θέατρο το βράδυ της Κυριακής 5-4-96, σκεφτόμουν πως τίποτα άλλο πέρα από το γνήσιο ταλέντο και την οξυμένη ευαισθησία, δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν αυτή τη μαγεία, αυτό το σκηνικό κάλλος, αυτή την εξαιρετική λάμψη κι αυτή τη διάχυτη προσωπική σου παρουσία. Εσύ και οι πολύτιμοι συνεργάτες σου, μας χαρίσατε εμπειρίες ασύγκριτες με ρυθμούς που χάϊδευαν τα μάτια της ψυχής μας ολοένα…Αλλά παράλληλα πιστεύω πως δώσατε και μιά ευκαιρία βοήθειας σε όσους δεν γνωρίζουν να ονειρευτούν…Εύγε σου καλή μου φίλη. Και για τα 25 πολύτιμα χρόνια της Σχολής, σου σφίγγω το χέρι εγκάρδια. Εύχομαι στο Θεό να σ΄ έχει πάντα καλά για το καλό αυτού του τόπου.»
Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ
Ποιητής, για την παράσταση της Σχολής του 1996


«Η προχθεσινή πανηγυρική εμφάνιση στο κατάμεστο Εθνικό μας Θέατρο των μαθητών και μαθητριών της Σχολής Χορού της Έλλης Παρασκευά, που γιόρταζε τα 25 χρόνια ζωής της Σχολής της, δικαίωσε το μόχθο και τις επιδόσεις της αφοσιωμένης αυτής ιέρειας της Τερψιχόρης στην τέχνη του Χορού…Ένα υπερθέαμα με ταλαντούχα παιδιά, που έδωσαν ό,τι καλύτερο διαθέτανε. Η πειθαρχία, η υποταγή του σώματος στις απαιτήσεις του ρυθμού, ο συντονισμός, η χάρη, η ποιητική ατμόσφαιρα, το ονειρώδες που επέτυχαν, σαγήνεψαν και αιχμαλώτισαν το κοινό, που ξέσπασε σε παρατεταμένα και συνεχή χειροκροτήματα… Η εκδήλωση έδωσε με πειστικό τρόπο τη συνέπεια της δουλειάς που επιτελείται στη Σχολή από την Έλλη Παρασκευά και τις συνεργάτιδές της.»
Παράσχος Παρασός
Κριτικός, για την παράσταση της Σχολής του 1996


«Η Έλλη συγκαταλέγεται μεταξύ των μαθητών που μου έδωσαν την μεγαλύτερη ικανοποίηση. Η αγάπη της για τον χορό, ο σεβασμός της για το επάγγελμα και η προσήλωση της στην διδασκαλία, είναι τρία προτερήματα που σπάνια συναντάει ένας δάσκαλος στο ίδιο και αυτό πρόσωπο.»
Λεωνίδας Ντε Πιάν
Χορογράφος (πρώτος δάσκαλος της Ε.Παρασκευά)


«Έλλη μου, αγαπημένη μου παλιά φωτεινή μαθήτρια και σημερινή άξια συνάδελφε, εύχομαι για τα 25 χρόνια της Σχολής σου να συνεχίζεις πάντα με την ίδια δραστηριότητα και έμπνευση. Τυχεροί οι Ροδίτες που σου εμπιστεύνονται τα παιδιά τους.»
Αγάπη Ευαγγελίδη
Χορογράφος


«Δεν είναι μόνο τη φίλη που θέλω να χαιρετήσω εδώ αλλά τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη του χορού και ειδικότερα στη διδασκαλία του. Η δράση της χαρακτηρίζεται από την καλωσύνη, την ευφυία και την επαγγελματική συνείδηση. Η Έλλη Παρασκευά με δυναμικότητα ξέρει να περιστοιχίζεται από ικανούς και επιλεγμένους καθηγητές προσφέροντας έτσι τις καλλίτερες συνθήκες για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών της. Είχα και ο ίδιος τη χαρά να είμαι ένας από αυτούς και έτσι δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια απέραντη φιλία μεταξύ μας. Παράλληλα με τη συμμετοχή της, τη συνεισφορά της και τις άξιες συμβουλές της για το χορό, βοήθησε στην πολιτιστική ανάπτυξη της Ρόδου.
Με όλη μου την αγάπη, και τη φιλία που μας δένει»
Daniel Lommel
τ. πρώτος χορευτής των Μπαλέτων του 20 ου αιώνα του Maurice Bejart
καλλιτεχνικός Διευθυντής «Αέναον Χοροθέατρο»


«Η Έλλη, η μεγάλη μου φίλη, που έχει μαζέψει μέσα της τόσες αρετές. Με την πολλή και σκληρή δουλειά σαν παιδαγωγός-δασκάλα χορού και σαν χορογράφος -άψογη μάλιστα-, κρατώντας και για μας τους φίλους μεγάλο μέρος της ψυχής και της καρδιάς της, έχτισε μιά Σχολή μπαλλέτου για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανη όχι μόνο η Ρόδος, αλλά όλη η Ελλάδα...
Ναι! Είμαι σίγουρος γι αυτό, γιατί είδα με τα μάτια μου όλα αυτά που πέτυχε μέσα σε 25 μόνο χρόνια. "Και στα 100 Έλλη και συ και η όμορφη Σχολή σου".»
Ivan Maidachefski
Χορογράφος


«Είναι ευλογία όταν στη ζωή σου, η τύχη τα φέρει να συναντήσεις ανθρώπους που η ψυχή τους πεταρίζει από χίλια καλά. Από ανυστερόβουλη αγάπη, γενναιοδωρία, φιλία και τρυφεράδα. Ταμένους για το καλό και για ιδέες ευγενικές. Που δεν έχουν σβήσει μέσα τους την αθωότητα του παιδιού. Που μπορούν να χαμογελούν αβίαστα και εγκάρδια.

Η Έλλη, το "Ελλάκι μας" ποτέ δεν θα καταφέρει να φυλακίσει αυτό το πανέμορφο, πολύτιμο "μικρό χελιδόνι", το χαμόγελό της. Το "μικρό χελιδόνι" που τ' αφήνει ελεύθερο να πετάξει για να τρυπώσει στις καρδιές όλων όσων έχουν την ευτυχία να βρεθούν κοντά της.

Ελλάκι όλα τα δώρα του θεού σου αξίζουν. Νάσαι πάντα καλά για να ξορκίζεις όλη την ασχήμια των καιρών.

Παντοτινός φίλος σου»
Κώστας Τσιάνος
Σκηνοθέτης


«Υπάρχει χαμόγελο στην κίνηση;

Υπάρχει χορός στο χαμόγελο;

Οχι;

Ψέμματα. Υπάρχει: στην Έλλη.

Εγώ είδα πόση ευγένεια έχουν τα ξυπόλυτα πόδια.

Πόση ευαισθησία κρύβει η υπομονή

Πόση πονηρία η επιμονή

Ένα μικρό τίναγμα του κεφαλιού, κι εκείνο

Το χαμόγελο, και πάλι κέρδισε!

Εμένα τουλάχιστον,

Μούκανε το χατήρι, κάνοντας το δικό της,

Κι έβγαινα κερδισμένος.

Αχ, φιλενάδα, να’ στε καλά, ο χορός σου, εσύ,

Και η γλυκιά σου οικογένεια.

Θα ξανάρθω σίγουρα!

Με αγάπη»
Γιώργος Ρεμούνδος
Σκηνοθέτης


«Στη σπάνια σε χαρακτήρα και χαρισματική δασκάλα Έλλη Παρασκευά που φέρει επάξια τον τίτλο της απόφοιτης της Σχολής "Ραλλούς Μάνου" ευχόμαστε να έχει πάντα επιτυχία και να γιορτάσει μαζί μας και τα 50 χρόνια της Σχολής της.»
Από τη Σχολή "Ραλλού Μάνου"
Βούλα Μοραγιέμου Γενική Διευθύντρια
Ανδρέας Πέρης Διευθυντής Σπουδών


«"Αυτό το κορίτσι είναι γεννημένο για το Χορό! ‘Εχει πολύ ταλέντο και πολλή θέληση. Το “Ελληνικό Χορόδραμα” τη χρειάζεται, της ζητάει να μείνει, αλλά εκείνη θέλει να γυρίσει στη Ρόδο".
Μ’ αυτά τα λόγια μου είχε μιλήσει για την Έλλη Παρασκευά -εκεί γύρω στο '70- η δασκάλα της, η σπουδαία Ραλλού Μάνου. Πράγματι η Έλλη θα μπορούσε να είχε μείνει στην Αθήνα. Αλλά προτίμησε να επιστρέψει στο νησί της -το νησί μας- για να μεταδώσει και στους άλλους και κυρίως στα παιδιά το δικό της πάθος για το Χορό. Και τα κατάφερε! Η "Σχολή Μπαλλέτου Έλλης Παρασκευά" -η πρώτη που άνοιξε στη Ρόδο- πατώντας σε παρθένο έδαφος, με αγάπη, ενθουσιασμό, κέφι, πίστη και γνώση έκανε θαύματα! Και συνεχίζει να κάνει... Το διαπίστωσα κι ο ίδιος όσες φορές παρακολούθησα τις παραστάσεις της Σχολής. Και τώρα που η Σχολή γιορτάζει αυτά τα τόσο σημαντικά γενέθλια, εύχομαι το ίδιο γεμάτα, πλούσια και δημιουργικά να είναι και τα επόμενα 25 χρόνια!»
Γιώργος Παπαστεφάνου
Μουσικός παραγωγός-Δημοσιογράφος


«Η Έλλη είναι ταλαντούχος και ευρηματική χορογράφος. Είναι ένας ζωντανός και χαρούμενος άνθρωπος.Η πολύχρονη συνεργασία μαζί της ήταν ευχάριστη και δημιουργική. Της εύχομαι πάντα επιτυχίες.»
Τάσος Καρακατσάνης
Μουσικοσυνθέτης


«Εικοσιπέντε χρόνια στην πρωτοπορία, η Έλλη Παρασκευά έχει ξεπεράσει τα στενά επαγγελματικά όρια, δίνοντας στις δραστηριότητές της τη μορφή μιας πολύπλευρης πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς. Εμπνευσμένη και ακούραστη προσφέρει τις μοναδικές της υπηρεσίες, τις γνώσεις και το ταλέντο της στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας-ενός τόπου όπου ο πολιτισμός ασφυκτιά και προχωράει κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Θεωρώ καλή τύχη που για περισσότερα από εικοσιπέντε χρόνια συγκαταλέγομαι ανάμεσα στους φίλους της. Θεωρώ χαρά και τιμή μου γιατί αρκετές φορές είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί της.»
Βαγγέλης Παυλίδης
Σκιτσογράφος


«Ιδρυτικό μας μέλος η Έλλη Παρασκευά, απόφοιτος της Σχολής Ραλλού Μάνου και για πολλά χρόνια στέλεχος του Ελληνικού Χοροδράματος, συνεχίζει επάξια μια παράδοση δημιουργικής δραστηριότητας που τιμά την ίδια και τον τόπο μας.
Σήμερα που η Σχολή της στη Ρόδο κλείνει τα 25 της χρόνια, ας την συνοδέψουν οί ευχές μας για συνεχή πρόοδο και δικαίωση των προσπαθειών της.»
Μίρκα Ψαροπούλου
Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO


«Για την Έλλη
- Δεν είμαι ποιητής να πυροβολήσω μερικές λέξεις όπως μέλι, θέλει, βέλη .... να γίνουν πουλιά να πάνε ν΄ανταμώσουν ένα γλυκό, φωτεινό, “ευλογημένο” πρόσωπο πούχει "το φώς στο πόδι"...
- Χα, χα, χα! Τι πρόσωπο ευλογημένο. Δεσπότης είναι.; !!! με διακόπτει ο γιός μου που με ακούει.
- Άκουσε παιδί μου "Ευλογημένοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που τα δίνουν όλα κι ύστερα κοιτάνε ένα αστέρι για μόνη τους ανταπόδωση".»
Στέλιος Γούτης
Σκηνοθέτης


«Η πρώτη μου συνεργασία με την Έλλη Παρασκευά ήταν το 1988. Από τότε μέχρι σήμερα, 1996, πέρασαν οκτώ χρόνια δημιουργίας και αναζήτησης πάντα με κέφι και αγάπη γι αυτό που κάναμε, είτε δουλεύαμε τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη, είτε δουλεύαμε τη "Γκόρφω" με τους Συμιακούς.
'Eλλη μου πάντα επιτυχίες.

Με αγάπη»
Μιχάλης Σδούγκος
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος


«Στον δύσκολο και τελείως παρθένο χώρο του κλασσικού χορού στη Ρόδο μια νέα κοπέλα ξεπερνώντας προκαταλήψεις και αντιξοότητες, με πείσμα, εργατικότητα και ταλέντο βάζει τις βάσεις 25 χρόνια πρίν για ένα σημαντικό πολιτιστικό πυρήνα και η πρώτη σχολή χορού στο νησί μας είναι γεγονός.
Η απόλυτα επιτυχημένη και αναγνωρισμένη πορεία της, δικαιώνει την ιδρύτριά της Έλλη Παρασκευά. Θα πρέπει να νοιώθει πολύ υπερήφανη για τις χιλιάδες παιδιών που μύησε στην μαγική τέχνη του χορού και για τις νέες επαγγελματίες που κι αυτές είναι δημιούργημά της.

Η Έλλη αποτελεί ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο για την πόλη μας. Για την μεγάλη της προσφορά την ευχαριστούμε.

Με αγάπη»
Λίτσα Παπαθανάση


«Η Έλλη Παρασκευά είναι άνθρωπος εκλεκτός. Μία σπάνια καλλιτέχνις και δημιουργός που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην Τέχνη του Χορού σα μέσο εκλέπτυνσης και ανύψωσης. Της εύχομαι δύναμη και έμπνευση για να συνεχίσει το ωραίο της έργο.

Με πολλή αγάπη και τις καλύτερες ευχές»
Λήδα Σάνταλα
Χορογράφος


«Στην Ελλη Παρασκευά,
για τη δουλειά σου, που την φρόντισες με τόση αγάπη, και την έκανες να ριζώσει, εύχομαι να τη δείς να θρασεύει σε δέντρο πολύκλωνο.»
Νίκος Κάσδαγλης
συγγραφέας


«Δουλεύοντας σαν ηθοποιός με την Έλλη Παρασκευά, είσαι βέβαιος πως με την επιμονή, την τεχνική, την υπομονή της και πάντα με το γλυκό της χαμόγελο, θα χάσεις αρκετά κιλά, αλλά θα εισπράξεις και αρκετά χειροκροτήματα.

Δουλεύοντας σαν σκηνοθέτης με την Έλλη Παρασκευά, είσαι βέβαιος πως με την εμπνευσμένη χορογραφία και την πολύχρονη πείρα της, η παράστασή σου θα "περπατήσει" σωστά.

Η Έλλη αγαπάει τους ηθοποιούς
Αγαπάει τους συνεργάτες της
Αγαπάει το Θέατρο
Ο Χορός όμως είναι η μεγαλύτερη αγάπη της.

Έλλη μου, σου εύχομαι πάντα επιτυχίες και πάντα να χαμογελάς.
Με αγάπη»
Αντώνης Μπαμπούνης
Σκηνοθέτης-Ηθοποιός


«Έλλη Παρασκευά. Η ώριμη καλλιτέχνιδα, που με το πλούσιο ταλέντο της, το γεμάτο ευαισθησία και αγάπη, φαντασία και μεράκι... αντλεί από την ψυχή του λαού που την εκφράζει με πολλή χάρη και πολλή τέχνη. Αξιοκρατικά σήμερα κατατάσσεται ανάμεσα στην εκλεκτή χορεία των νεοελλήνων χορογράφων.»
Μανόλης Αντωνόγλου
πρ. Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕΡ και ΠΟΔΡ


«Η Έλλη, στο δικό της μαγικό κόσμο, χρόνια τώρα προσφέρει απλόχερα το σεβασμό και την αγάπη της για την Τέχνη του Χορού, στους νέους ανθρώπους του τόπου μας. Προικισμένη με το χάρισμα της μεταδοτικότητας, δημιούργησε μιά σχολή που την διακρίνει το ήθος και η αυθεντικότητα.
Η Έλλη είναι επιτυχημένη, γιατί αυτό που κάνει είναι απλά όλη της η ζωή.»
Γιάννης Γιακουμάκης
Μουσικός


«Την Έλλη τη συνάντησα πρώτη φορά πρίν πολλά πολλά χρόνια σε μια επιτροπή όπου συζητούσαμε για τα δέντρα στους δρόμους της Ρόδου! Τότε είχε τα μαλλιά της κότσο κι ήταν εντυπωσιακά γλυκιά και φρέσκια.

Από τότε συναντιόμασταν πολύ συχνά, ακόμα και τώρα που ζώ μακριά και δεν την βλέπω. Έτσι γλυκιά, φρέσκια, καλοπροαίρετη, τριανταφυλλένια, με παιδικό ενθουσιασμό και γελαστά μάτια παρέμεινε μέχρι σήμερα.

Κι έτσι θα παραμείνει. Οι δικές της φωτεινές χάρες αναβρύζουν απ’ την πιο βαθιά ψυχή και κάνουν καλό σ' όσους την πλησιάζουν.

Γιατί η Έλλη είναι από τα πλάσματα εκείνα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας σαν τα καλά στοιχειά μιας πολιτείας.»
Μάρω Βαμβουνάκη
Συγγραφέας


«Εύχομαι στην Έλλη και τη Σχολή της, αυτό που άρχισε, με τόση αγάπη και σεβασμό για το νησί μας πρίν από 25 χρόνια, να το συνεχίσει δείχνοντας το δρόμο της καλαισθησίας και του πολιτισμού που τόσα χρόνια ακολουθεί πιστά.»
Νίκος Χατζηπαπάς
Σκηνοθέτης


«Όπως και χθες, έτσι κι απόψε, έτσι και αύριο, η χαρισματική Έλλη θα μας ξαφνιάζει, θα μας εντυπωσιάζει με την υπέροχη δουλειά της. Από το 1982, όλα αυτά τα χρόνια, πάντα πρόθυμα, πάντα αφιλοκερδώς, εργάστηκε σαν χορογράφος σε όλες τις παραστάσεις της Παιδικής Θεατρικής Σκηνής του ΠΟΔΡ. Μας στήριξε, μας ενθάρρυνε, συνετέλεσε ώστε κάθε παράσταση να έχει κάτι το ξεχωριστό και ένα επίπεδο που να ξεπερνά κάθε μας προσδοκία. Εκείνα όμως που θέλω να επισημάνω είναι το ήθος, την ευγένεια, την καλωσύνη που ολοκληρώνουν την προσωπικότητά της μαζί με το αναμφισβήτητο ταλέντο και την επαγγελματική της ευσυνειδησία που την καθιέρωσαν σαν δασκάλα και σαν χορογράφο.
"Όλοι εμείς είμαστε περήφανοι, Έλλη Παρασκευά. Ευχή μας, να έχεις πάντα τη δύναμη και το κουράγιο να μας χαρίζεις, όπως εσύ ξέρεις, στιγμές όμορφες, δημιουργικές, μοναδικές".»
Ζωή Φωτεινού
Υπεύθυνη Παιδικής Σκηνής ΠΟΔΡ


«Σ' αυτά τα 25 χρόνια της Σχολής, η Έλλη Παρασκευά δεν δίδαξε μόνο χορό, αλλά και ήθος, αγάπη και αξιοπρέπεια. Της εύχομαι νάναι πάντα καλά και να συνεχίσει το σημαντικό έργο της.»
Τάκης Βούης
Τραγουδιστής-Συνθέτης


«25 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Χορού της Έλλης Παρασκευά.
25 χρόνια προσφοράς στο βωμό της Τέχνης.
25 χρόνια ανοδικής πορείας για την επίτευξη του τέλειου στον τομέα του χορού με εφόδια το ταλέντο της ‘Ελλης, την αρτιότατη επαγγελματική της κατάρτιση, την ευαισθησία της, την πηγαία αίσθηση του ωραίου, τη λεπτότητα έμπνευσης, την εργατικότητα, τη μόνιμα συνοδευμένη από ένα φωτεινό χαμόγελο.
25 χρόνια η Έλλη δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της Σχολής της, αλλά προσφέρει αφειδώλευτα τις υπηρεσίες της σε όποιο φορέα της το ζητήσει, τονώνοντας έτσι την πολιτιστική ζωή της πόλης μας.
Ως καθηγήτριά της την καμαρώνω, τη συγχαίρω για το έργο της και της εύχομαι με τον ίδιο πάντα ενθουσιασμό να συνεχίσει για πολλά χρόνια να συμβάλλει στην άνοδο της καλλιτεχνικής στάθμης στη Ρόδο μας την αγαπημένη.»
Ελένη Ζαχαρίου-Μαμαλίγκα
Εκπαιδευτικός


«»«»